Při narozeninové párty myslete i na alergiky

Při přípravě dětské párty se nezapomeňte zeptat rodičů malých hostů, zda jejich děti netrpí alergií na některou potravinu. Vyhnete se nepříjemnostem.

Pokud chcete být dobrou hostitelkou na dětské párty 21. století, stojíte před úkolem hodným obratného výživového odborníka. Vyhovět všem nebude jednoduché, ale když to zvládnete, budete pro své dítě hrdinkou a pro rodiče gratulantů obdivovanou organizátorkou.

Pozvánka je základ

Na správné pozvánce záleží, díky ní totiž můžete leccos vyzvědět. Už tady můžete vyzvat rodiče, aby vás telefonicky informovali, pokud má dítě nějakou alergii, ať už potravinovou nebo nějakou jinou, i pokud má nějaká další specifika, o nichž byste měli vědět. Nebudete pak zaskočeni, když se gratulant hned u dveří rozkašle, protože je alergický na kočky nebo bude celou dobu smutně pozorovat smetanový dort, kterého se kvůli alergii na mléčnou bílkovinu nemůže dotknout.

Jdeme nakupovat

Jakmile zjistíte kdo na co má jakou alergii a jaké potraviny může nebo nemůže, můžete se konečně pustit do plánování občerstvení. Abyste na to měli dostatek času, vyplatí se pozvánky rozeslat s dostatečným předstihem. Díky tomu si totiž některé dobroty můžete koupit nebo si je nechat vyrobit. Situaci můžete také vyřešit tím, že požádáte rodiče dítěte, aby mu dali s sebou nějaké dobroty, které smí jíst. Pokud se ale nevzdáte, sejde se vám alergiků víc a vy jste rozhodnutá se o občerstvení postarat, pak je dobré volbu dobrot s rodiči konzultovat Nejčastěji se asi setkáte s tím, že některý z gratulantů má bezlepkovou dietu, dále bývá častá intolerance laktózy a mléčné bílkoviny. Dalším alergickým hitem jsou oříšky, ale i některé druhy ovoce jako například jahody nebo kiwi. S bezlepkovou dietou je největší patálie. Pokud nejste v kuchtění s bezlepkovými surovinami zběhlí, raději se do toho nepouštějte a kupte pamlsky u odborníků. Vaše první cesta by měla vést do nejbližší prodejny zdravé výživy, kde by alespoň bezlepkové sušenky měly rozhodně mít. Zpravidla tu najdete i mléko bez laktózy, sójové nebo kozí mléko. Bezlepkové sušenky a někdy i pečivo dnes nabízí také většina hypermarketů, nejčastěji v oddělení zdravé výživy. I drogerie DM má zajímavou nabídku potravin a surovin pro různá dietní omezení. Bezlepkový chléb, toustový chléb, koláče a další pečivo najdete také v oddělení potravin britského řetězce Marks and Spencer.

Zdravý dort

Co by to bylo za oslavu bez pořádného dortu se svíčkami. Pokud má potravinovou alergii přímo váš oslavenec, pak máte jasno, musíte upéct nebo pořídit takový dort, který si může vychutnat. Pokud s alergií bojuje některý malý host, pak mu pořiďte zákusek, který vzhledem ke svému omezení může. Děti s alergiemi jsou většinou už zvyklé, že nesmí všechno a i ve školce a škole mají určitá omezení, takže pokud mu citlivě vysvětlíte, že po dortu by mu bylo špatně a proto pro něj máte zákusek koupený jen pro něj, pochopí to. Potřebujete-li celý dort, pak máte dvě možnosti, buď ho upečete nebo koupíte. Pokud se vám právě péct nechce, pak přichází na řadu speciální cukrárny, které mají takové cukrovinky a dorty přímo v nabídce nebo vám je na zakázku upečou. I ty u nás jsou. Musíte se jen trochu rozhlížet. Zkrátka a dobře, připravit párty pro dnešní alergiemi protkané děti není právě jednoduché, ale když se taková oslava podaří a všichni si bez břichabolů a jiných alergických následků pochutnají, bude mít zatraceně dobrý pocit z dobře odvedené práce:-).

Věděli jste, že:

  • Mléko je nejčastějším původcem alergických reakcí na potraviny u kojenců a batolat. Většinou se tato alergie během několika let ztrácí. Věkem se snášenlivost bílkovin mléka zvyšuje a děti po 2–4 letech většinou mohou dříve zakázané mléko začít pít. Pro člověka s alergií na mléko je jedinou možností zcela vyřadit tento alergen ze svého jídelníčku.
  • Nesnášenlivost laktózy (mléčného cukru) je méně známá porucha. Ve střední Evropě jí trpí maximálně 10–20 % obyvatel, přičemž mnoho případů zůstává neodhaleno. Snížená schopnost trávit laktózu je způsobena sníženou tvorbou enzymu zvaného laktáza v tenkém střevě. Problém se týká zejména dospělých lidí, u malých dětí je vzácný. „Alergie na laktózu“ je pouze nepřesné označení laktózové intolerance. Ve skutečnosti se o žádnou alergii nejedná.
  • Vejce patří mezi nejčastější potravinové alergeny, a to zejména u dětí do tří let, a zároveň dosti častým spouštěčem atopického ekzému. Spolu s moukou a mlékem patří k alergenům, které se obtížně vyřazují z jídelníčku.
  • Lepek je směs bílkovin, které se vyskytují v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Ze stravy vylučujeme pouze ty druhy obilovin, po kterých pozorujeme příznaky alergie nebo zhoršování atopického ekzému.
  • Celiakie (celiakální sprue či glutenová enteropatie) je v naší populaci běžnější, než alergie na lepek. Podle odhadů se celiakie týká jednoho procenta obyvatel ČR.

Diskuze k článku:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Mohlo by vás zajímat: