Těhulky a štítná žláza

Každá dvacátá těhotná je postižena onemocněním štítné žlázy a každá desátá nedostatkem jódu. Řešit to je přitom nutné hned na začátku těhotenství.

Mezi nejčstější poruchu štítné žlázy v České republice patří její snížená funkce neboli hypotyreóza. Je jí postiženo 5 % všech lidí. „Se sníženou funkcí štítné žlázy se ročě potýká přibližně 5000 těhotných, tedy každá dvacátá. Poruchy štítné žlázy mohou souviset právě s nedostatkem jódu a věk ženy přitom nemá vliv na vznik tyreopatií,“ vysvětluje MUDr. Eliška Potluková, Ph.D. z 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.        

Vyšetření na vyžádání

„Plošný povinný screening štítné žlázy u těhotných žen není na našem území dosud zaveden. Je tedy na ženách samotných, aby si jej u svého gynekologa nebo praktického lékaře vyžádaly co nejdříve po otěhotnění a nejlépe ještě před tím. Pokud by ho chtěly zaplatit ze svého, tak se jedná o částku několika set korun,“ dodává MUDr. Eliška Potluková. Štítná žláza má zásadní roli při správném vývoji mozkové tkáně plodu, vnitřních orgánů i svalstva. U narozených miminek se pak automaticky provádí mezi 48 až 72 hodinami po porodu testování na tyreostimulačí hormon (hormon hypofýzy, podvěsku mozkového, který řídí funkci štítné žlázy) odběrem z patičy. V případě nestandardních hodnot se okamžitě zahajuje léča.

Důležitý jód

Doporučný denní příjem u běžné populace v dospělém věku je 150 mikrogramů. U těhotných a kojících žen by se měl denní příjem jódu navýšit minimálně na 250 mikrogramů. Zdravá štítná žláza je schopná poradit si i s dávkami jódu kolem 300-600 mikrogramů. Nejisté, kolísavé nebo naopak extrémně vysoké množství jódu zejména u nemocné štítné žlázy však mohou uškodit. Pravidelné užívání předem definovaných dávek v lécích nebo doplňcích stravy dává lékařům větší možnost pro zajištění optimálního příjmu jódu u těhotných žen,“ říká MUDr. Eliška Potluková. Překvapivě nejvýznamnějším zdrojem jódu v čských podmínkách je mléko a mléčé výrobky. Dalším podstatným zdrojem  jsou mořské plody a ryby, ale v jídelníču těhotných žen by se měly objevovat rozumně. Jejich stinnou stránkou je totiž kontaminace těžkými kovy. Dále pak potraviny s vyšším obsahem soli, např. uzeniny, sušené polévky a polotovary. Tyto potraviny však rozhodně nepatří do zdravého jídelníču. V případě soli zvolte klasickou jodizovanou sůl, namísto mořské, která má výrazně nižší obsah jódu. Pokud pravidelně pijete minerální vody, věnujte pozornost obsahu jódu, který může být v některých případech extrémně vysoký. Pro zajištění ideálního množství bez výkyvů koncentrace prospěšných látek jako je jód, kyselina listová nebo DHA sáhněte po doplňcích stravy jako je např. Femibion. Jak už ale bylo řečno, základem je vyšetření štítné žlázy, které by vám mělo říct, jak na tom vaše tělo je a z toho byste pak měly vycházet.


Diskuze k článku:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Mohlo by vás zajímat: